I artikkelen «Den store vindaugebløffen» som NRK publiserte i dag setter NRK fokus på noe viktig, nemlig at norske forbrukere blir pushet på nye vinduer med dårlig kvalitet og til høy pris under påskudd av at en sparer penger og bidrar til bedre klima på jordkloden. Det første er feil, men det siste er nok korrekt. Artikkelen burde derfor i stedet ha overskriften «Den store klimabløffen».
Feil fakta om strømpris
NRK bommer i artikkelen fatalt på regnestykket om det lønner seg å energieffektivisere ved å installere lavenergivinduer, sett opp mot dagens strømpriser. Det som skulle være det viktigste for leseren (forbrukeren).
NRK konkluderer med at det tar 30 år å tjene inn igjen investeringen å få satt inn lavenergiglass, og at det både er ulønnsomt og klimaskadelig. Det korrekte er under halvparten av tiden og at det dessuten også gjøres på en miljøvennlig måte uten å måtte kjøpe nye vinduer.
Nettleie og avgifter
Den ene feilen journalisten gjør er å se bort fra nettleie og avgifter, påslag til strømleverandør m.v. I mange tilfeller utgjør det den største delen av strømregningen, særlig fordi strømstøtten heller ikke omfatter disse tilleggene på strømregningen.
Heller ikke strømstøtten gir støtte til den delen av strømregningen som går på nettleie og andre avgifter enn selve merverdiavgiften på strømmen (det er mange andre avgifter enn mva på strømregningen).
En skulle nesten tro at det var energiministeren og statsministeren selv som hadde skrevet artikkelen for å få folk til å se bort fra kostnaden med strømmen.
Gjennomsnittspris
Den andre feilen er at journalisten legger gjennomsnittsprisen for året til grunn for beregningene av hva som er lønnsomt.
Strømprisen er høyest i vinterhalvåret og det er også da strømforbruket er størst. Det er størst fordi det da er kaldest, og behovet er størst for oppvarming av bygningen.
Det gir ikke et dekkende bilde på besparelsen når en sauser inn strømprisen fra sommeren sammen med strømprisen om vinteren. Dette er enkel matematikk.
Til NRK-journalistens sitt forsvar, kan det nevnes at NRK har benyttet Enova sin kalkulator.
Den enkle, billige og miljøvennlige måten nevnes ikke av NRK
Jeg er enig med NRK i at det i de fleste tilfeller er unødvendig å bytte hele vinduet og at det er mange som forsøker å «pushe» nye vinduer på folk (endatil med svært dårlig isoleringsevne og trekvalitet). Jeg konstaterer imidlertid at journalisten ikke nevner noe om muligheten for å bare bytte ut selve glasset med trelags lavenergiglass som et langt billigere alternativ. I dette tilfellet beholder en også det gamle treverket, som består av kjerneved som kan ha flere hundre års levetid med riktig stell eller påmontering av aluminiumskedning.
Flere undersøkelser viser at bare 5 prosent av karmer og rammer som står i bygg i dag, har råteskade. De resterende 95 prosentene kan gjenbrukes for treverk på stedet, med de reduserte kostnader dette har for klima og den enkeltes lommebok.
Et slikt lavenergiglass som kan settes inn i eksiterende karmer og rammer, kan ha u-verdi under 0,5 mot over 2,5 som er vanlig ved eldre vinduer. Det betyr at et nytt lavenergivindu i mange tilfeller isolerer både 4 og 5 ganger bedre enn et gammelt vindu. Når opp mot 80 prosent av energiforbruket i en bolig går med til oppvarming og opp mot 40 prosent av varmetapet går gjennom nettopp vinduene, fremstår journalistens gravejournalistikk som uforståelig, særlig i kombinasjon med den grove feilen om strømregningen.
Nye miljøvennlige produksjonsmåter for glass
I artikkelen omtales glassproduksjon som miljøskadelig med stort klimaavtrykk, uten at det oppgis noen tall.
Nrk synes ikke å være oppmerksom på at flere glassprodusenter i dag produserer glass med halvparten så stort klimaavtrykk som bare for noen få år siden.
Dette blir gjort ved større bruk av fornybar energi ved smelteovnene samt gjenbruk av glass. En skulle forvente at en statsfinansiert kanal som NRK i det minste evnet å legge frem tall og dokumentere påstander, før det serveres påstander overfor det norske folk.
Forfatter er medeier i selskapet som har utviklet teknologi for å få montert trelags lavenergiglass i bygg uten å måtte kjøpe nye vinduer (Z-Clix AS).