Illustrasjonsbilde fra Pexels (Narcisa Aciko)
Illustrasjonsbilde fra Pexels (Narcisa Aciko)Bilde 1 av 1

Vindkraftverk fikk 14 milliarder kroner for å ikke produsere strøm

Kanskje regjeringen hadde blitt mer populær om den satset på energieffektivisering i stedet for landvind og høyere strømregning.

Det forventes at det norske nettleia vil stige med 30 prosent de nærmeste årene fremover som følge av behov for mer nett. Det økte behovet skyldes elektrifisering og utbygging av mer vind- og solkraft. Sistnevnte er ustabil kraft og det krever mer nettkapasitet enn ved stabil kraft så som vannkraft og kjernekraft.

DN skrev i dag om at britiske vindkraftverk hittil i år har fått utbetalt hele 14 milliarder kroner for å ikke produsere strøm. Årsaken skyldes at det britiske kraftnettet ikke har hatt tilstrekkelig med kapasitet til å ta imot denne uregulerbare kraften..

Den økte utbyggingen som skal skje i Norge fremover skal finansieres av strømkundene i form av høyere nettleie. Med morgendagens strømpris på over 4 kr/kWt inkludert nettleie (ca. 40 øre) og avgifter til staten, sier det seg selv at dette er lite populært. Energiminister Aaslands proklamering for noen dager siden, om at han vil ha fortgang i utbyggingen av mer landvind var kanskje ikke det Arbeiderpartiet trengte akkurat nå.

Kanskje Arbeiderpartiet hadde profitert på å droppe landvind en stund, og i stedet satset på energieffektivisering som tiltak for å skaffe tilveie mer strøm. Norge kan fremskaffe hele 20 terrawatt på denne måten, dvs. tilsvarende nesten 2.000 vindmøller i norsk natur. Dessuten krever energieffektivisering motsatt mindre nettkapasitet – og ikke mer.