De fleste boliger fra før 80-tallet har i de fleste tilfeller et isolasjonslag på 10 cm. Dersom en skal oppgradere til dagens krav til nye boliger (25 cm i yttervegger og 30 – 35 cm i tak), oppstår spørsmålet om den gamle isolasjonen også må byttes ut.
Svaret er enkelt. Du trenger ikke ta ut glass- eller steinulla du allerede har. Du bare sjekker at isolasjonen er på plass på tilfredsstillende måte. Det er uten betydning om den er blitt «misfarget» på grunn av støv og smuss. Dette skyldes i følge Glava som produserer glassull her i landet, luftlekkasjer hvor isolasjonen nærmest fungerer som et filter og samler støvet opp.
Isolasjon er laget av enten stein eller tynne glassfiber, og har en levetid på over 60 år. I Norge produseres steinull av Rockwool og glassull av Glava.
Det er verken miljømessig eller økonomisk lønnsomt å legge ned arbeidstimer for å kaste noe for så å erstatte det med noe som har tilnærmet samme funksjonalitet.
Svært gammel isolasjon fra 50 til 60-tallet og bakover bør derimot vurderes nærmere. Denne vil gjerne ha dårligere isolasjonsevne enn nyprodusert isolasjon.
Dersom en har slik gammel isolasjon bør det derfor gjøre en nærmere konkret vurdering. En ser da på hvor luftig og godt bevart strukturen i isolasjonen er og hva som er prisen på ny isolasjon. Kanskje må en ha fem cm. ekstra isolasjon, for å kompensere for den reduserte isolasjonsevnen i den gamle isolasjonen. Dersom en har plass til dette og det gir samme pris, vil det ha en miljømessig gevinst å beholde den gamle isolasjonen. Det vil også spare boligeier for mange timer arbeid.
Du finner mer informasjon om isolering av boliger her.