Græsdal Glass i Ålesund har funnet løsningen på det glassmestere i alle år har slitt med; nemlig å sette inn effektive isolerglass i eldre vinduer slik at glassene kan få samme standard som moderne «passivhusglass». Nå finnes det en løsning for dette, og Græsdal Glass som er med i Glassfagkjeden har allerede tatt den i bruk.
Ved å sette inn slike glass i gamle vinduer kan boligeier få opp mot halvert strømregningen uten å foreta dyrt komplett vindusbytte.
Løsningen er allerede testet ut ved Sintef og innebærer og kvalifiserer til beste klasse for tetthet. Sintef har også beregnet den for u-verdi, og løsningen gir u-verdi 0,8 for hele vinduskonstruksjonen tilsvarende det et nytt vindu gjør (beregnet ut fra referansestørrelse).
– Vi har allerede benyttet løsningen hos kunder, og både vi og de er rett og slett overrasket over resultatet; både med hensyn til kvalitet og pris. Vi bokstavelig talt bare «klikker» inn de nye lavenergiglassene rett i eksisterende ramme, og dette koster bare en tredjedel av prisen av komplett vindusbytte med nye foringer og lister, sier daglig leder Torbjørn Ness hos Græsdal Glass.
Første glassmesterbedrift i Norge
Ness forteller at Græsdal Glass er den første glassbedriften i Norge som nå har begynt å bruke den nye løsningen fra Z-Clix for glassbytte. Vi kan tilby denne løsningen som også er en viktig del av energieffektiviseringen som er nødvendig i Norge i årene fremover.
Løsningen er en videreutvikling av Harald Kvasnes og H-Vinduet AS sitt patent fra 70-tallet, som bygger på snapfit i aluminium. Kvasnes er samme person som fant opp den kjente toppsving-hengslen som revolusjonerte vindusmarkedet på 60-tallet. Hengslen er kjent i vindusproduksjon over hele verden og brukes fortsatt.
Hovedforskjellen på Z-Clix sin nye løsning, er at list-løsningen er mulig å åpne igjen slik at det senere kan foretas enkelt glassbytte, f.eks. om glasset blir knust eller om 40 år og det bør byttes på grunn av elde.
Kvasnes bodde i Ålesund og H-Vinduet AS som fortsatt er i drift med Haralds sønn, Hans Kvasnes, drives fortsatt herfra Ålesund hvor vi også holder til sier Ness. Ålesund er en innovativ by for vindusbransjen kan en derfor trygt slå fast sier Ness.
Vindusrevolusjon
Før kunne vi bare sette inn tynne glasspakker i eldre vinduer, dvs. tolags glass som bygger inntil 26 mm og bare har 18 mm med isolerende Argon gass forteller Ness engasjert. Med energibelegg har slike glass en u-verdi på 1,0. Han forklarer at argon-isolasjonslaget i glass aldri kan være over 18 mm tykt, for da kommer gassen i bevegelse og isolerer mindre.
I nyere vinduer kunne vi derfor maksimalt bare sette inn tynne trelags glasspakker, på inntil 36 mm (to isolasjonslag på 12 mm hver), og med bare inntil 24 mm isolerende Argon gass sier han. Det gir noen prosent bedre u-verdi på glasset enn et tolags glass, men ikke tilstrekkelig til å oppnå dagens krav etter Tek-17. Faktisk gir det glasset vi nå kan benytte og som er 48 mm tykt og har 36 mm argon isolasjonslag, dobbelt så stor isolasjon som det beste tolags glasset som finnes i markedet. Denne nye løsningen er revolusjonerende i vindusbransjen sier han, særlig i en tid hvor både pris og klimaavtrykk står sentralt.
Den nærmere årsaken til at vi tidligere ikke kunne gjøre dette er at falsdybden i de gamle glassrammene ikke gir plass til tykkere glasspakke enn tolags glass. Vi benyttet en pvc list på ca. 20 mm dybde, den samme som i dag blir benyttet av mange vindusprodusenter i nyproduksjon. Denne pvc-listen må ligge inni rammefalsen og «stjeler» derved falsplassen som vi nå istedet kan benytte til isolerglass.
Z-Clix
Løsningen er utviklet og levert av Z-Clix. Det er en spesiell integrerbar list i resirkulert aluminium, som bare bygger 3 mm mot de ca. 20 mm som er målet til den tradisjonelle presslisten. Z-Clix både produserer og monterer listløsningen, men leverer også løsningen til glassmestere slik at de også kan sette inn 48 mm glasspakker til sine kunder.
Festeløsningen til Z-Clix gjør at det er plass til betydelig mer glass i vinduet, og gjør det nå mulig at alle vinduer kan få satt inn tykke trelags glasspakker på 48 mm og 36 mm argonisolasjon. Det gir u-verdi på 0,48 på selve glasset, dvs. dobbelt så god som det glassmestere tradisjonelt benytter i dag. Det er dobbelt så god isoleringsevne, som det beste tolags glasset med 18 mm Argongass.
Z-Clix løsningen gjør at listen også kan stikke utenfor glassrammer, slik at det også kan settes inn 48 mm glass i de eldste vinduene fra 60- og 70-tallet med svært smal rammefals. Dette gjøres da i kombinasjon med påmontering av alu-kledning utenfor karm/ramme. Dette gjelder for alle vindustyper, også innadslående vinduer.
Samtidig med glassbyttet, byttes dessuten alle pakninger; dvs. både foran og bak glasset samt den mellom karm og ramme på åpningsvindu forteller Ness. Vi legger også på ny tetning i tappeforbindelsene på rammen i hvert hjørne inni rammen, og sikrer derved at vinduet blir like tett som et nytt vindu produsert ved en av våre norske vindusprodusenter (Sintef-kontroll).
En tredjedel av prisen og halvert strømregning
Det er enkelt og betydelig billigere for kunden å få oppgradert eldre vinduer til moderne standard med denne løsningen. Vi har innhentet pristilbud på komplett vindusbytte for et prosjekt vi nylig har hatt, og hvor vi fakturerte i overkant av 80.000 kroner for innsetting av 48-mm glass i alle vinduene i et bolighus. Prisen på komplett vindusbytte var det tredoble og kunden sparte derfor 160.000,- kroner.
De som har eldre vinduer kan redusere varmetapet i boligen med opp mot 60 prosent. Det betyr at du trenger betydelig mindre strøm for å holde boligen varm. Så kommer bedre komfort med fravær av kulderas ved vinduene i tillegg. Bare dette sistnevnte i seg selv bør være tilstrekkelig til å vurdere glasshytte. Taksten på boligen går opp mer enn kostnaden med investeringen og en forbedrer energiklassen for boligen samtidig som en sparer både strøm og nettleie. Faktisk kan enkelte få halvert strømregningen ved å bytte glassene til slike lavenergiglass som vi nå kan sette rett i eksisterende vindusramme.
Den engasjerte lederen for glassmesterbedriften fra vestlandet, avslutter med å legge til at denne sirkulære formen for «vindusbytte» også gir et betydelig redusert klimaavtrykk sammenlignet med å sette inn komplette nye vinduer. For mange vil nok dette være hovedgrunnen til å velge denne løsningen i stedet for lav pris som da bare kommer til som en «bonus» sier han.
Energimedia Norge AS som eier ENEFF, har aksjonærer som også er aksjonærer i Z-Clix som er omtalt i artikkelen.
U-verdi
U-verdi er isolasjonsverdien på vinduene. Tallet 1,0, betyr dobbelt så god isolasjon som tallet 2,0 osv. Her er en oversikt over isolasjonsverdiene ut fra produksjonsår, så kan du se hvor mye du se hvor gode eller dårlige glass du har i dag (gjelder selve glassets isolasjonsverdi):
U-verdi for produksjonsår (glassverdi)
-
tom 1965: Enkelt vanlig glass:
-
U-verdi: 5,7 – 4,3
-
-
1965 – 1975: Tolags iolerglass, vanlig glass:
-
U-verdi: 2,8 – 2,5
-
-
1965 – 1975: To vanlige glass i koblede rammer:
-
U-verdi: 2,4 – 2,2
-
-
1975 – 1985: Trelags isolerglass fylt med luft:
-
U-verdi: 1,6 – 2,0
-
-
1985 – 1995: Tolags isolerglass, luftfylt:
-
U-verdi: 2,0 – 1,5
-
-
1995 – 2008: Tolags energiglass med argongass
-
U-verdi: 1,8 – 1,3
-
-
2008 – 2016: Tolags energiglass med argongass:
-
U-verdi: 1,4 – 1,1
-
-
2016 – 2023: Trelags energiglass med argongass, tykkelse 32 mm til 42 mm tykkelse:
-
U-verdi: 1,0 – 0,65 (avhengig av tykkelse)
-
-
2017 – 2023: Trelags lav-energiglass med argongass 48 mm:
-
U-verdi: 0,48
-