Skien kommune skal nå vurdere om kommunen skal slå av alt av gatelys. Da vil det kunne se ut som det her. Foto: Illustrasjonsbilde
Skien kommune skal nå vurdere om kommunen skal slå av alt av gatelys. Da vil det kunne se ut som det her. Foto: Illustrasjonsbilde FOTO: Getty Images/iStockphoto

Vurderer å mørklegge hele byen for å spare strøm

Det pågår utskiftinger av gatebelysning til mer energieffektive løsninger over hele landet, i tillegg til redusert bruk. Noen vurderer også å slå av alt av lys. 

Kommunalsjef Geir Harald Kvale i Skien kommune har orientert lokalpolitikerne om kommunens økonomiske situasjon i forhold til strømsparing ved bruk av gatelys, og har nå skissert flere muligheter for strømsparing. Alt fra å slå av alle gatelys til å begrense dette til bare sommermånedene.

Det er Telemarksavisa som skriver om dette i dag.

– Vi har ti tusen gatelys og bruker rundt 7,2 millioner kroner på disse med dagens strømpris. Med den prisen vi ser for oss neste år vil det utgjøre ti millioner kroner, sier Vale til lokalavisen.

– Jo mer drastisk vi går fram jo mer sparer vi. Sommerslukking gir en innsparing på ti prosent. Har vi natteslukking sparer vi halvparten av utgiftene, legger han til.

Skien kommune som mange andre kommuner, har allerede satt inn flere tiltak for å spare strøm. Blant annet senking av temperatur i offentlige lokaler. Dette har i følge den samme avisen i en tidligere publisert sak skapt flere reaksjoner.

For noen få år siden gikk det ca. 1 tWh til veibelysning her i landet. Med dagens strømpris utgjør det ca. 4 milliarder kroner/år. I tillegg til mindre og mer effektiv bruk av belysningen, foretas det også omfattende utskiftinger til mindre energikrevende belysning. Du kan lese mer om dette her.

Gamle gatelys byttes over hele landet til moderne led-belysninger som du ser på bildet her.